4 WSKAZÓWKI, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ PIENIĄDZE W 4 RODZAJACH CATERINGU

Często przekonujemy się, szczególnie w przypadku nowych klientów, że catering może być nieco przytłaczający. Niezależnie od tego, czy Twoja firma zamawia spotkanie, czy jesteś nowo zaręczoną parą, która planuje swój wielki dzień ślubu, istnieją sposoby na uproszczenie cateringu i zaoszczędzenie pieniędzy. Ale przy dosłownie setkach pysznych opcji jedzenia, obejmujących dziesiątki menu, może być trudno określić, od czego zacząć. Pomyśleliśmy więc, że podzielimy się prostymi, ale skutecznymi sposobami pomocy. Dobrym pomysłem są przerwy kawowe.

Dobrym punktem wyjścia jest zrozumienie różnych rodzajów cateringu. Każdy typ ma nieco inny rodzaj procedur planowania, wyceny i zamawiania. Gdy zawęzisz do jednego z nich, ułatwi to wybór menu, jednocześnie oszczędzając czas i pieniądze na zamawianiu. Oto cztery ogólne rodzaje cateringu, które należy wziąć pod uwagę:

CATERING WESELNY
Chociaż wszyscy znamy catering weselny , możemy również zgodzić się, że catering ma ogromny wpływ na ten wyjątkowy dzień. Od specjalnych gości po pannę młodą i pana młodego, chcesz mieć pewność, że wszyscy dobrze jedzą (i świętują). Dekoracje, obiad, deser i co do picia to tylko część planowania.

CATERING KORPORACYJNY
Od małych spotkań biurowych i szkoleń po duże wydarzenia regionalne, możliwość dostarczenia doskonałego jedzenia na miejscu oszczędza czas i pieniądze, jednocześnie pozwalając skupić się na ważniejszym zadaniu, jakim jest Twoja firma! Śniadania kontynentalne, lunche w formie boxu i bufety są popularne wśród firm cateringowych .

CATERING NA IMPREZY TOWARZYSKIE
Imprezy towarzyskie obejmują szeroki zakres imprez (i jedzenie), od urodzin i emerytur po wielkie grille na podwórku. Przystawki, barmani i balony to tylko niektóre z tego, co można zobaczyć na takich imprezach.

GASTRONOMIA KONCESYJNA
Do tej kategorii należą wszystkie sezonowe, ważne wydarzenia sportowe. Tam, gdzie znajdziesz wielu ludzi, zawsze znajdziesz jedzenie z cateringiem. Zaplanowanie ich wymaga profesjonalisty, aby upewnić się, że masz wszystkie właściwe opcje menu dla swoich odbiorców. Tutaj znajdziesz wszystkie ulubione przez tłum, od hot-dogów i hamburgerów po frytki z serem chili i lody.

Teraz, gdy masz już określoną kategorię, porozmawiajmy o kilku sposobach oszczędzania. Musisz pamiętać, że to Ty kontrolujesz to, co zamawiasz. Brzmi prosto, prawda? W rzeczywistości jest tak wiele możliwości wyboru, że łatwo przeoczyć swój budżet i skończyć z większą ilością jedzenia, niż możesz sobie pozwolić (lub możesz zjeść!). Poniższe cztery wskazówki pomogą Twojemu cateringowi zaoszczędzić czas i pieniądze podczas zamawiania na Twoje wydarzenie. Pamiętaj o tym, rozważając kolejne zamówienie:

Poznaj liczbę swoich gości – czynnik nr 1 kosztów cateringu zależy od tego, ile karmisz. Zdziwiłbyś się, ile osób próbuje złożyć zamówienie, gdy nie wie, ile osób przyjdzie. Znajomość liczby gości, zanim zadzwonisz, aby uzyskać wycenę, pomoże Ci lepiej budżetować i wyeliminować mylące i niepotrzebne zmiany w menu w ostatniej chwili.
Wybierz metodę dostawy – większość ludzi uważa, że ​​catering jest możliwy tylko w jeden sposób, ale dobry profesjonalny catering zaoferuje Ci do 4 różnych sposobów dostarczenia jedzenia, w tym:
Odbiór: odbierasz jedzenie w lokalizacji firmy cateringowej. Nie tak powszechne, ale opcja zaoszczędzenia na opłacie za dostawę lub zaoszczędzenie czasu na pilne zamówienie.
Drop Off: Jeden z najczęstszych, szczególnie w przypadku imprez firmowych i towarzyskich, gdzie firma cateringowa po prostu dostarcza jedzenie w jednorazowych pojemnikach (patelnie foliowe, pudełka na kawę itp.).
Real Display: W przypadku bufetów i bankietów możesz rozważyć tę opcję, ponieważ firma cateringowa przygotuje stoły i obszar podawania żywności, w tym pościel, szklanki, zastawę stołową itp.
Pełna obsługa: oprócz prawdziwego pokazu możesz również wybrać profesjonalną obsługę, a nawet gotowanie jedzenia na miejscu!
Jak chcesz ulepszyć swoje wydarzenie – Pomyśl o nich jak o „elementach opcjonalnych lub ulepszeń”, które możesz dodać do swojego wydarzenia. Chociaż może się wydawać, że nie ma to wiele wspólnego z jedzeniem, jest to integralna część planowania imprezy, którą powinien zaoferować każdy profesjonalny catering. Ulepszenia mogą obejmować dekoracje, pościel, porcelanę, serwery, szefów kuchni na miejscu, barmanów, DJ-ów i wiele innych.
Poznaj swój budżet, zanim złożysz zamówienie – chociaż często jest to pierwsza rzecz, o której możesz pomyśleć, często jest to ostatnia rzecz, o której myślisz. W przypadku większości firm cateringowych ceny są ustalane na podstawie modelu cen w dolarach na osobę. Tak więc prostym sposobem na stworzenie budżetu jest po prostu określenie całkowitej kwoty, którą chcesz wydać i podzielenie jej przez szacowaną liczbę osób. Posiadanie tego numeru na początek pomoże firmie cateringowej uzyskać więcej za Twoje pieniądze!
Pamiętaj, że profesjonalni dostawcy żywienia są po części artystami, a po części sługami. Niczego bardziej nie chcemy niż zapewnić Ci wspaniałe jedzenie, które będzie pasować zarówno do Twojego wydarzenia, jak i Twojego budżetu. Im więcej posiadamy informacji, tym lepszą pracę możemy wykonać. Lub jak lubimy mawiać: Świetne Jedzenie. Znakomita obsługa. Bez stresu.

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.